15 Ekim 2014 Çarşamba

6-9 Ay Bebek Oyunları


Bebekler beyin gelişimleri için dokunmaya ihtiyaç duyarlar. Dokunmak, onların aldığı vitaminler, yiyecekler kadar önemlidir. Anne/baba ve bebek arasında bir bağ yaratma onun gelişimi için en önemli faktördür. Bu bağ güçlü kurulursa bebekler daha hızlı öğrenir ve kendini daha iyi hisseder.

Çoğu bebek bu dönemde ek gıdaya geçer. Kendi kendine yemek yemeyi öğrenmesi için ona haşlanmış sebzeler verebilirsiniz. Üstelik bu ince motor becerilerini geliştirir ve bu da beyin gelişimini uyarır.

Artık iyice hareketleneceklerinden masa altlarına, sandalye altlarına gidip, orada sıkışabilirler :) Memnuniyetsiz ses tonuyla size seslendiğinde hemen onu kurtarmayın, tabi tehlikeli bir durum yoksa. Yanında yere uzanıp, onunla konuşun ve nasıl çıkacağını anlatarak onu kaldığı yerden alın.
Bu dönemde kendine özgü kişilikleri belirginleşir ve öfkesini, sıkıntısını belli edebilir. Eline aldığı oyuncak veya diğer malzemeleri hemen ağzına götürür ve tadına baktıktan sonra :) ya etrafa vurur ya da bırakır.

Müzik bu dönemde de çok önemli ve üstelik onları da artık müziğe dahil etmeli. Mesela, bastığında ses çıkaran oyuncaklar, müzikçalarlar onların kendi müziklerini yapmasını sağlar :) Bebeğinize şarkı söylerken tempo tutarsanız, o kelimeleri daha çabuk öğrenir ve tekrar bölümleri de hafızasını geliştirir. Ayrıca şarkılar bebeklere duysal motor yetenekler sunar.

Şarkı ve parmak oyunları, 'buraya bi'kuş konmuş, bu tutmuş..' gibi, dil gelişim olanakları içindeki yeri beyin gelişiminde çok önemli bir rol oynar.

Müzik Nerede
Sesli bir oyuncağı bir yastık veya bir kutu altına gizleyin ve bebeğin bu sesi bulmasını bekleyin. Sese doğru ilerleyecektir. Henüz emeklemiyorsa sese doğru dönecektir. Müzikli deneyimler gelecekteki soyut sebeplendirme alanındaki yeteneğini geliştirir.

El Değiştirme
Bebeğinizi karşınıza oturtup, ona bir oyuncak uzatın. Onu tuttuğunda aynı eline doğru başka bir oyuncak uzatın. Hemen elindekini yere bırakıyor olmalı ama zamanla elindeki oyuncağı diğer eline geçirmeyi öğrenecek.

Alma Verme Oyunu
Elindeki oyuncağı istediğinizde size verebilir. "Elindeki arabayı bana verir misin?" veya "Arabayı ver annecim" dediğinizde size uzatacaktır. Aldıktan sonra, ona geri verirken "Şimdi arabayı sana veriyorum" diyebilirsiniz. Bu oyundan çok hoşlanacaktır.

Doldur-Boşalt 
Bir kova ya da sepet içine oyuncakları doldurup, çıkarmasını gösterebilirsiniz. Bu oyunla sebep-sonuç ilişkisini kavramasını sağlayabilirsiniz.

Kule Devirmece
Plastik kaplardan ya da ahşap oyuncaklardan bir kule yapın ve bunu izlemesini sağlayın, sonra birlikte bu kuleyi devirin. Bu sefer birlikte kule yapmaya çalışın.

Kukla Oyunu
Kuklalar bebeklerin hayal gücünü geliştiren oyuncaklardır. El kuklaları dışında sevdiği karakterler varsa onların çıktısını alıp, ahşap çubuklara yapıştırarak da kuklalar yapabilirsiniz.

Baloncuk Oyunu
Bunu banyoda da oynayabilirsiniz, sokakta da. Pera'ya bir sabah, 7 aylıkken, kırtasiyeden aldığım baloncuk çıkaran oyuncakla baloncuklar yaptım ve ne yaptığını izledim. Önce bir süre izledi, sonra baloncukları 'kerpeten' hareketiyle (işaret ve baş parmağı kapama) yakalamaya çalıştı. Sonra baloncukların patladığını anlayınca da onları avuç içiyle vurarak patlatmaya başladı.

Ce-e Oyunu
Bu oyunu bebeğiniz çok daha ufakken oynamaya başlayabilirsiniz. Yüzyüze iletişimi öğreten bu oyunu daha önce burada yazmıştım. 

Kumaşlara Dokunma Oyunu
Farklı dokulardaki kumaş parçalarını bebeğinizin önüne koyun. Herhangi birini seçtiğinde kumaşın dokusunu ona anlatın. Bu oyun bebeğinizin göz-el uyumunu destekler ve beynindeki bağlantıları geliştirir.

1 yorum:

nehircce dedi ki...

En keyifli dönemleri bebeklerin ayrıca, bu oyunları kardeşimin bebişi için not alıyorum ve onla paylaşacağım canım, teşekkürler