20 Ocak 2013 Pazar

Pazar Gezmesi: Kınalıada


Eskiden "Proti" olarak anılan ve bu ismi almasındaki en önemli nedenin İstanbul'a yakın ilk ada olmasından kaynaklandığını düşündüğüm, (çünkü Pro, ilk, ön anlamındadır) Kınalıada, Adalar ilçesinin 5 mahallesinden biridir. 1 cami, 2 kilise, 1 manastırın bulunduğu ada, adını demir ve bakır madenlerinin etkisiyle kızılımtırak olan toprağının renginden alır.
İskelenin sol yanında ada çarşısına çıkan Jarden mevkii -ki burası adını bir zamanlar burada bulunan ünlü Jarden Gazinosu’ndan almış. 1900’lü yılların başında şemsiyeli şık hanımların ve kibar İstanbul beyefendilerinin popüler gezinti alanlarından biri olan Jarden, gösterişli sokak eğlenceleriyle anılırmış-, sağ yanında ise plajlara ulaşan Akasya Caddesi uzanıyor.

Kınalıada’da kağıt helva arası dondurma satan yaşlı bir seyyar satıcı, bu kombinasyonun kendisi tarafından ilk kez 1965'te icat edildiğini ve bundan sonra her yere yayıldığını söyler. Ne kadar doğru bilinmez ama gidince denenmeli :)

Üçgen çatısı, kesik yivli minaresi ve zikzaklı yedigen bir poligon oluşturan ana binasıyla Kınalıada Camii, İstanbul’da örneği bulunmayan modern bir mimari üslup taşıyor. Deniz kenarındaki 450 metrekarelik bir alan üzerine kurulu ibadethanenin avlusunda, şadırvan, cemaat odası, sağlık merkezi, gasilhane ve su sarnıcı mevcut.

Kınalıada Camii'nin hikayesini daha önce yazmıştım. Buradan okuyabilirsiniz..

3 yorum:

  1. Ben Büyükada hayranı biri olarak daha önce hiç Kınalı Ada'ya gitmedim:(Bu yazıdan sonra en kısa zaman da sevgilimide alır koşa koşa giderim:)Seni de kocaman öperim:)

    YanıtlaSil
  2. İstanbulda burnumuzun dibinde gezecek ne güzel yerler var. İstanbul'da yaşayanlar gerçekten çok şanslı, burası bambaşka bir şehir.

    YanıtlaSil
  3. * GÜLŞAH EROL,
    Canımmm ben de seni kocaman öper, Kınalıada'dan fotoğraf beklerim sevdiceğinle ^.^

    ** TUĞÇE'SEL ŞEYLER,
    Kuzumm, birlikte gidelim bir gün :)

    YanıtlaSil

Vakit ayırdığınız için çok teşekkürler..
Sevgilerimle,

Bilun ŞEN