Bloga verdiğim uzun arada, oyunları yazmaya da vakit bulamamışım pek. 9-12 ay oyunları ile devam edelim..
Bu aylarda bebeklerin kendine özgü kişilikleri belirginleşir, tırmanmayı, emeklemeyi, hatta yürümeyi öğrenirler.
* Ses onları öyle eğlendiriyor ki, ses çıkaran herhangi bir oyuncak onların etki-tepkiyi ve nedensellik ilişkisini öğrenmesine yardımcı olacaktır. Çıngıraklar, tuşlu müzikçalarlar, ksilofonlar, davullar gibi.. İllaki çok pahalı oyuncakları almaya gerek yok, pet şişelere koyacağınız mercimek, nohut vb. malzemelerle evde kolayca müzik aleti yapabilirsiniz. Hatta ben burada bir benzerini yapmıştım. Mutfağınızdaki plastik kaplarınızı da ters çevirip, bebeğinizin önüne koyup, tahta bir kaşıkla davul gibi çalmasını da gösterebilirsiniz. Bitmiş kağıt havlu rulolarınızın içine makarna koyup, iki tarafını da bantlayıp marakas gibi çalabilirsiniz.
* Daha önce de bir çok kez yazmıştım, bebeğinizle konuşun. Kendileriyle konuşulan bebekler 2 yaşına geldiklerinde çok daha zengin bir kelime hazinesine sahip olurlar. Konuşmayı ve dinlemeyi iyi öğrenen çocukların ileride de okuma ve yazma konusunda daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir.
* Müzik dinlerken, sözleri tempolu bir şekilde söylerseniz, bebeğinizin bu kelimeleri hafızasına kaydetmesine yardımcı olursunuz. Küçük çocuklar için tasarlanmış cd çalarları kullanmaya ve düğmelerini kurcalamaya bayılırlar :) Üstelik kendi müziklerini yapıyor olmak da onlarda güven duygusunu arttırır. Ayrıca müzik deneyimleri matematiksel kavramların öğrenilmesini kolaylaştırır.
* Bu aylardaki bebekler ayakta durmaya bayıldıkları için dans etmek, ritm tutmak onlar için hayli eğlenceli. Siz de onunla birlikte dans ederseniz, taklit yeteneğini kullanıp, size eşlik etmeye bayılırlar.
* Artık iyice hareketlendikleri ve aşırı araştırmacı bir ruha sahip oldukları için :) Belki bir dolabı karıştırmasına izin verebilirsiniz. Bizde mutfaktaki bir dolap plastik tabak çanakla, paket bakliyatlarla dolu ve o dolabı karıştırmasına izin veriyorum.
* Bebekler yer çekimi kanunu deneye yanıla öğreniyor, biliyorsunuz :) Mama sandalyesinde oynadığı ne varsa Pera yere atıyor, ben de eğilip, onları tekrar Pera'ya vermekten yorgun düşüyordum. Sonra bazı oyuncakları ip ile mama sandalyesine bağladık ve ipi çekerek onlara ulaşabileceğini gösterdik. Hem biz eğilip, kalkmaktan baş dönmesi yaşamıyorduk, hem de bu Pera için bir nevi 'balık tutma' oyunu oldu :)
* Artık kendilerini ve uzuvlarını keşfetmek için önlerinde bir engel yok. Kulaklarını, gözlerini, burnunu, ağzını gösterebileceğiniz şarkılar dinlerseniz öğrenmeleri çok daha kolay olur.
* Alma Verme Oyununa bayılırlar. Elinizdeki topu ona verip, sonra geri isteyebilirsiniz. "Topu şimdi Pera'ya verdim. Topu alabilir miyim?" Top yuvarlama oyunları da bu aylar için idealdir.
* Belli başlı kelimeleri söyleyebiliyorlar artık. Ama kendi dillerinde :) Su'ya "Bu" diyorsa, "hayır bu değil su" demeyin ama "su mu istiyorsun?" diye onaylayabilirsiniz.
* Evde bir kum havuzu oluşturup, içine oyuncaklarını saklayabilirsiniz. Yeme riskine karşı mısır unundan bir kum havuzu hazırlayabilir, minik oyuncaklarından bazılarını bu havuza saklayabilirsiniz. Oyuncakları bulduğundaki sevinç ve şaşkınlık görülmeye değer :) 1 yaşından sonra da aktarma oyununa çevirebilirsiniz bu oyunu.
* Açık havada birlikte yürüyüş yapın ve ilgilendiği her şeyi ona kısaca anlatmaya çalışın. Dış dünyayı keşfetme duygusu ona huzur verecektir.
* Aile albümlerine bakmak kişileri tanıyıp, ayırt etmesinde etkilidir. Aile bireylerini de öğrenip, tanır.
* Çekme Oyunu. Bebeğinizle karşılıklı oturup, bir eşarbın ucundan siz tutun, diğer ucunu da bebeğinize verin. Sonra nazikçe çekmeye başlayın. Ona nasıl çekeceğiniz de gösterin ve çektiğinde düşüyormuş gibi yapın :) Bu oyun kas gelişimi ve eğlence için çok iyi bir alternatif.
* Duygu Oyunu. Dergilerden keseceğiniz mutlu, şaşkın, üzgün bebek fotoğrafları kesip, bir panoya ya da duvara asıp, karşısında bebeğinizle sohbet edebilir, duyguları anlatarak fotoğraflarla eşleştirebilirsiniz. Siz de evde duygu kartları oluşturabilirsiniz. Veya bebeğinizle karşılıklı oturup, mimiklerinizle duyguları anlatabilirsiniz. Duyguları ifade etmek beyindeki hafızayı güçlendiren kimyasalları etkin hale getirir.
* İçerde- Dışarda Oyunu. Bir kutu içine sevdiği bir oyuncağı koyup, "içinde" diyebilirsiniz. Oyuncağı çekip, çıkardığında ise "dışarda" deyip, uzaysal kavramları öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Bu kavramlar beyin gelişimi için oldukça önemlidir.
Süpersin :)
YanıtlaSilRehberliğiniz için teşekkürler bu dönemdeki çocukların gerçekten dikkatini çekebilecek bir oyuncak teşekkürler.
YanıtlaSilrenk ve sekiller de pek güzelmiş
YanıtlaSil* İKİ BALIK BİR KEDİ,
YanıtlaSilYuppiii :*
** ÇOK UCUZ,
Çok teşekkürler :)
*** D!MPLE ROCK,
Dikkatlerini çekmek lazım :)