10 Şubat 2009 Salı

Çağan Irmak


Çağan Irmak.. Ona hayranlığım 'Asmalı Konak' dizisiyle başladı; 'Çemberimde Gül Oya' ile tutkuya dönüştü.. Ne yapsa izledim, ne yapsa beğendim. Ön yargı mı bu? Bilemem..

'Issız Adam'ı izlediğimde de aynı şeyleri düşündüm. Yine beğendim, yine duygulandım, yine ağladım..

'Çemberimde Gül Oya' bittiğinde kendimi çok yalnız hissetmiştim. Ya ben kendimi çok kaptırıyorum ya da Çağan Irmak, insanı hikayeye bir şekilde bağlıyor.
Çağan Irmak'ın eskiye bağlılığı belki de beni ona hayran kılan. Eski dönemler, eski aileler, eski plaklar, eski romanlar.. En önemlisi çocuk sevgisi. 'Babam ve Oğlum'da bir çocuğun gözünden izlediğim o dönem, 'Ulak'ta tekrar çocuklara verilen önem.. Hepsi ne kadar ince..

Seçtiği oyuncular da nasıl uyar o hikayelere hayret ederim her defasında.. Nasıl da düşünüp, bulur..

Issız Adam'da da plaklar yakaladı beni en derinden. Plaklarla büyüdüm ben, pikap çalıştırmayı öğrendim daha 2 yaşındayken. O anları hatırladım. Babamın plak koleksiyonu geldi gözümün önüne..

Çağan Irmak'ın yaptığı tüm işler beni inanılmaz etkiliyor, nedendir bilinmez. Kurgusu en başta olmak üzere hikayesi alır, götürür beni. Issız Adam da başı - sonu belli, ortası doldurulmuş hikayelerinden. Ama kesinlikle çok iyi doldurulmuş.. Melis Birkan'ın abartılı ezber repliklerini bir kenara bırakırsak, o duru güzelliğiyle yine role oturmuş, Çağan o rolü Melis'e oturtmuş.

"Çılgın Kalabalıktan Uzak" adlı bir kitap geçer filmde. 'Issız Adam'dır onun fimdeki yansısı. Asıl yalnızlığın, kalabalıkta yaşandığının altını çizer.

İşte bu yüzdendir kitabın filmde yer alması, Ada da öyle bir yaşantı ister. Sessiz sakin. Bir dönem kamera arkasında çalışmış ve bundan sıkılıp, çocuklara -yine Irmak'ın çocuk sevgisi- kostüm dikmeye başlamış.

İkinci el kitaplar doludur kitaplığım. En eskisi, 1938'e gider. O ikinci el kitaplar içinde ne anılar buldum ben bir bilseniz. Sevgiliye, babaya mektuplar, bir babanın oğlunun üniversite hayallerini paylaştığı kağıtlar, sınav kağıtları, telefon numaraları, faturalar vs.Issız Adam bu yüzden de etkiledi beni.. Eskiye bağlılık..

Müzikler de her defasında cuk diye oturur mu bir hikayeye? Yok yok, bu adam işi hakikaten biliyor..

Sözün özü, bu adam ne yapsa izlerim, ne yapsa beğenirim..


* Bir başka Çağan Irmak yazısı da burada.

15 yorum:

Moonish (moonsun) dedi ki...

Ahhh ahh izleyemedim ne cok sey kacirdim :)) Konusacak tek kelime bulamiyorum su film hakkinda :)) Kocaman optum seni Biluncum :))

Haydins dedi ki...

Benım Cagan Irmak 'ı ılk kesfım ,Trt-1 de Sasıfelek Cıkmazı dıye bır dızı vardı orada oldu..Sonra ne yapsa ızledım..Yonetmen secmeye bu adamla basladım gercekten..

AskinAy dedi ki...

klip cok güzel ya hele o müzik ayri bir duygu seline körüklüyor insani,asmali konagi bende hic kacirmazdim,babam ve oglum filminide begenerek izlemistim,sevgilerimle gülüm öpüldün...

Bilun ŞEN dedi ki...

* Moonish'cim ben de kocaman öptüm seni!

** Haydins'cim dizinin adını düşünüyordum ben de :) Sağol hatırlattığın için. O da çok güzel, çok sıcak bir diziydi.. Öpüldün çok!

*** AskınAy'cım hakikaten şarkı çok güzel, hele görüntülerle daha da güzelleşiyor. Ben de öpüyorum canım!

L@L dedi ki...

Asmalı Konak ve 'Babam ve oğlum' benim içinde çok özeldir. *Sevgililer günü yazınıda merakla bekliyorum canım. Kocaman öpücükler ;)

Bilun ŞEN dedi ki...

Lal'cim sağol canım, ben de kocaman öptüm :)

Flame dedi ki...

Biluncum içinde Çağan Irmak olan tüm filmleri, dizileri izledim bende. Çok beğeniyorum onun bakış açısını. Ağlamak istediğimde Babam ve Oğlum'u koyar dalar giderim. Ne güzel anlatmışsın sende... Teşekkürler

Bilun ŞEN dedi ki...

Flame'cim ben teşekkür ederim paylaştığın için, öpüyorum çok..

Emrah ATİK dedi ki...

Yalnızca ıssız adam'ı izledim ve gayet başarılıydı...
Müzikler dediğin gibi çok iyi seçimdi...
En önemlisi filmin bir konusu karakterleri vardı...

Bilun ŞEN dedi ki...

Çok haklısın Emrah, konusu ve karakterleri vardı.. Müziklerle harika bir bütün oluşturmuş hikaye. Çok güzeldi gerçekten..

Flame dedi ki...

Biluncumm bende bir adet ödülün varrrr :) Alır mısın?

Yelda dedi ki...

Çağan Irmak hakkında bütün söylediklerine katılıyorumSeviyorum ben bu adamı yawww

Bilun ŞEN dedi ki...

* Flame'cim çok çok çok teşekkür ederim, öğüyorum kocaman; alırım tabi, hem de seve seve :)

** Yelda'cım sevilmez mi bu adam, dimi ama? :) Öpüyorum çok!

Şevval Elif SOLMAZ dedi ki...

Canım Bilun'um,seni en etkileyen yanı içten ve herkesin yaşayabileceği duygular olması sanırım. Ki seni az çok biliyorum öyle içtensin ki seni etkilememesi imkansızdı bu yapımların. Bende Çağan IRMAK çalışmalarını çok beğeniyorum. Yalın,duru ama insanın taa içine dokunuyor,herkes mutlaka kendinden birşeyler buluyor hikaye de..

Oyunculuklaır çok beğenmesem de,herkes gibi bende Issız adam'da çok ağladım. Ve herkes gibi kendimden bir parça buldum. Yeni çalışmalarını sabırsızlıkla bekliyorum :)

Bilun ŞEN dedi ki...

Canım benim inan o senin içtenliğin. Canımsın vallahi. Seni çok seviyorum!
Çok etkiliyor gerçekten. Bir an önce yeni çalışmalarını yapsa. Ben de sabırsızlanıyorum :) Öptüm kocaman!