31 Ocak 2010 Pazar

İstanbul Isındı

Eylül'den kalma bir yazı.. Sonra Kasım gibi mantoları da gördük. Saklamışım, yayınlarım sonra diye. Fazla gecikmeden yayınlayayım o zaman bu haberi :)



Mesleklerin birbirinden ilham almasını seviyorum. Ümit Ünal'ın renkleri ve kesimleri farklı kullanabilmesinin aldığı arkeoloji eğitimiyle alakası olduğunu düşünüyorum açıkçası.

Az uğraşmadık, dönem heykellerinin kılık-kıyafetleriyle.. Kıvrımlardan tarih verme, saç duruşundan sosyal statüsüne ulaşmaya, üzerlerindeki kumaşın cinsinden saçlarındaki diademlere varıncaya kadar birçok ayrıntıyla uğraştık 4 yıl..

----------------------------------------------------

Yapı sektörüne; Mardav, Kalekim ve Dow Chemical tarafından armağan edilen Blue Safe Mavi Kale, tüm dünyada gittikçe önem kazanan enerji tasarrufu konusunda farkındalık yaratmak için bir kampanya başlattı ve İstanbul'un sembol binalarından Galata Kulesi, Haydarpaşa Garı, Sarkuysan Binası, İstanbul Üniversitesi ve Akmerkez'i tasarımcı Ümit Ünal ile birlikte 'manto' ladı.
Mavi Kale İstanbul'u 'Manto'luyor Projesi, yalıtımın küresel ısınmanın önlenmesindeki önemini ve ısı yalıtımının beraberinde getirdiği enerji tasarrufunu anlatmak amacıyla düzenlendi.


Moda serüveninden önce arkeoloji eğitimi olan Ünal'a projenin kendisine heyecan veren kısmının, eski birikimleri yeni bir yöntemle geliştirebilme olasılığının çok değerli olduğunu, projenin sosyal boyutunun da kendisini etkilediğini söylüyor.

Binaların üçü; Akmerkez, Haydarpaşa Garı ve Galata Kulesi projenin en başında önerilenlerden. Diğer ikisiyse Ünal'ın kişisel tarihinden yola çıkarak önerdiği iki yapı. Ünal, gelen önerilere neyi ekleyebileceğini düşünürken kendi tabiriyle biraz duygusal yaklaşmış: "Uzaklardan her döndüğümde gülümsedigim ve flört ettigim tek yapı Şişhane'deki Sarkuysan Binası'ydı. ‘İşte İstanbul'dayım' durumunu hissettiğim... Tünel ve Galata civarında yaşamamla da ilgili. Tabii bir de en çok yaşama şansım olan yapılardan, arkeoloji eğitimi aldığım İstanbul Üniversitesi. Bu kent ve ülke için başka bir ilkti. Önerdim ve proje sahipleri benimsedi, mutlu oldum. Çok duyumsayarak çalıştım. Galiba en iyi mantolar da Sarkuysan, İstanbul Üniversitesi ve Haydarpaşa'ya ait kostümler oldu."


Blue'Safe Mavi Kale'den yola çıkarak maviyle birlikte lacivert, buz mavisi, mor kullanan Ünal, tasarım konusundaysa binaların cinsiyetini ve kimliklerini öne almış. "Dişi, erkek ve androjen netlikler. Örneğin Haydarpaşa bir buluşma noktası çağrışımıyla bir varış ve yol durumu. Bu yüzden manto ve palto denemek istedim. Erkek ve kadın olma durumlarını birlikte anlattım. Sarkuysan çok özel bir kadındı. Galata Kulesi maskulen, Akmerkez'se androjen. İstanbul Üniversitesi bilge bir kadın. Bu yüzden en koyu renk onun oldu" diye anlatıyor.


Ümit Ünal’ın atölyesinin girişine açtığı ‘ümitünal doors’ butiği,
212 245 78 86
Tünel, Asmalımescit mahallesi, Ensiz sokak 1B, Beyoğlu
 
Kaynak 1, 2

Not: Şu an giydirilmiş yapı maketlerin akıbeti nedir bilemiyorum. Neredeler araştıramadım henüz.

2 yorum:

Serap dedi ki...

Bayıldım bayıldım... İstanbul'un simgelerini giydirmek çok hoş bir hikaye

Bilun ŞEN dedi ki...

Dimi canım? Gerçekten çok hoş..