Osman Hamdi Bey..
Benim için değeri ölçülemeyecek bir figür. Öyle ki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda temsil edilen oyun sırasında gözyaşlarımı tutamadım..
Onun arkeolojiye, resme bağlılığı beni hep derinden etkilemiştir. Osman Hamdi ile ilgili yazdığım, onu anlatmaya çalıştığım yazı için tıklayınız.
"Gönlümdeki Osman Hamdi Bey" adlı oyunun beni böylesine etkilemesinin sebebinin,
figürlü resmin ilk temsilcisi,
müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu Osman Hamdi
Bey'i tanırdım tanımasına ama onun hiç bilinmeyen yönlerini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını da anlamak olduğunu düşünüyorum.
Hep, saygı duyulması gereken bir figür olduğunu düşündüğüm Osman Hamdi Bey ile tanışıp, bir birey olarak varlığını kabul ettiğim an, oyunun sonunda avuçlarım patlayıncaya kadar alkışladığım andı. Tabi harika oyunculuğu ile Tolga Yeter'e şapka çıkarmak lazım..
Oyun başladığında, Tolga Yeter'i Osman Hamdi rolünde benimseyemedim bi'kaç dakika ama Tolga Yeter, rolünün hakkını 'yeter'ince verdi ve deyim yerindeyse bizi ağlatana kadar oynadı.
İlk perdenin neşesini, heyecanını, 2. perde de oyun da bitecek ve Osman Hamdi gidecek endişesiyle mi izlediğimden nedir, hüzün aldı.
Dramaturgluğunu Özge Ökten’in, sahne tasarımını Nilgün Gürkan’ın, kostüm
tasarımını Feyza Zeybek’in, müziğini Selim Can Yalçın ve Barış
Manisa’nın, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan’ın, efekt tasarımını Nesin
Coşkuner’in yaptığı oyunda; Aslı Narcı, Ayşen Çetiner, Tolga Yeter,
Engin Gürmen, Vildan Gürelman, Emre Narcı, Enes Mazak, Nurseli Tırışkan,
Cem Uras, Ceysu Aygen, Murat Derya Kılıç, Yağız Pala rol alıyor.
Kostümler için Feyza Zeybek'i birebir tebrik etmek isterdim. Modellerin yanı sıra, kostümlerin sanki bir tuvalmişçesine fırça darbeli boyalı hallerini çok beğendim.
Oyunun fragmanını buradan izleyebilirsiniz.
Ayrıca İstanbul Arkeoloji Müzesi, pazartesi günleri hariç ziyaretinize açık, özellikle Osman Hamdi Bey salonunu gezmeyi unutmayın. Oyunun sonunda da haykırdığı gibi İskender Lahdi'nin yurtdışına götürülmesine karşı çıkmıştır. Lahdi, müzede görebilirsiniz.
"İskender
Lahdi bizim topraklarımızın malıdır. Bizim topraklarımızda kalacaktır.
Aksi halde lahdin içine girer, intihar ederim. Lahdi alan cesedimi de
birlikte alır."
İlk fotoğraf, İstanbul Arkeoloji Müzeleri.
Diğer fotoğraflar, http://tiyatrodunyasi.com/