26 Temmuz 2012 Perşembe

Şile: Bir Haftasonu Kaçamağı



150 yaşındaki Şile Deniz Feneri, dünyanın aktif olarak görev yapan en büyük ikinci feneri, ülkemizin ise aktif en büyük feneridir. Şile Feneri, Kırım Harbi’nde, Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na girecek gemilerin yollarını bulabilmeleri için yapılmış fenerlerden biridir. Bu amaçla Boğazlar civarında 1856 yapılan Anadolu Feneri’nden sonra Sultan Abdülaziz tarafından 1858-1859 yılları arasında inşa edilmiştir. Taş kısmını Türk Mimarlar tasarlarken, metal aksamı ve mercek kristal sistemi de Paris’ten gelmiştir.
İnşa tarihinde ışık kaynağı olarak 3 fitilli gaz lambası kullanılan fener, 1968 yılında elektriğe çevrilmiştir. Bir dönüşünü 120 saniyede tamamlayan fenerin ışığı, sekiz adet göz biçimli mercekten yayılır. Şile Feneri açık gecelerde yaklaşık olarak 35 mil mesafeye ışığını yayabilir ve açık havada İstanbul Boğazı’ndan görülebilir.



Ve ennnn can dostlarımızla geçen en güzel haftasonlarımızdan biri olan Şile'den akılda kalanlar..











Sizinle her yer, her şey çok güzel <3



Kaynak: http://www.sile.bel.tr

3 yorum:

=/=// =/= dedi ki...

Güzel bir gezi olmuş. Hemde heveslendirici.Benimde gitmem lazım. Ben böyle sevdiğim postları hemen eşime gönderiyorum oda okuyor ve beraber hayal kuruyoruz :)))

Adsız dedi ki...

İyi ki kaçmışsın canım.Bilgiler aklıma kazındı.
çok güzel fotoğraflar,çok iyi kareler :)
iyi eğlenmiş ve mutlusun :)
http://habinos.blogspot.com/

Cocukla Cocuk dedi ki...

Bilun cum , ne güzel anlatmışsın Fenerin tarihçesini. Merak ettik, gidip görmeli :)