23 Ağustos 2014 Cumartesi

3-6 Ay Bebek Oyunları

Bu aylarda bebek, ilgisini çeken nesnelere bakmak için kafasını dik tutar, agular. Ellerini kullanarak nesneleri tutmayı öğrenir. Bu yüzden tutabileceği incelik ve hafiflikte bir nesne verin eline. Zamanla tutacak ve diğer eline geçirmeyi öğrenecektir. Başlangıçta ona siz yardım edebilirsiniz ve böylece beyin sinir bağlantılarını güçlendirmesini sağlayabilirsiniz. Bu oyun küçük motor yetenekler ile el-göz uyumunu geliştirir.

Ayaklarını keşfeder ve zamanla poposunu kaldırarak ayak parmaklarına ulaşıp, tadına bakmaya başlar :) İleride ayak ve bacaklarını nasıl hareket ettireceğini öğrenir böylece. 

Yerde yuvarlanmayı ve hareket etmeyi öğrenirler. Yüzüstü yatırdığınızda göğsünün altına minik bir yastık veya bir havlu katlayıp, koyabilirsiniz. Bu onların sırt ve boyun kaslarını güçlendirerek başlarını dik tutmasını kolaylaştırır. 


Kitaplarla tanıştırın. Kitaplara bakmak onunla sakin bir zaman geçirmenin en harika yoludur. Tekrar onun için çok önemli. Tamam her gün aynı hışırtılı kitaba bakıp, aynı filin kulağına dokunmak bize sıkıcı gelebilir ama bu onlar için harika! Üstelik kitaplardaki her şeyin aynı kalması onlara güven duygusu verir. Elbet sıkılacaktır, mesela bizde iki kitap var. Dönüşümlü olarak çıkarıyorum ortaya :)


Bacakları esnetip, hoplatın. Hoplamak bebeklerin kaslarını güçlendirir, bacaklarını esnetip, örneğin bisiklet çevirme hareketi yaptırmak da bacaklarını kullanmayı öğrenmesini sağlar. 

Koklama Oyunu
Bebekler doğuştan itibaren güçlü bir koklayıcılardır. Annelerinin kokusunu rahatlıkla tanırlar. Koku duyumuz beynimize doğrudan sinyal gönderen tek kanaldır. Beyne ulaşan 12 sinir ucundan biri, koku siniridir ve herhangi bir işlemden geçmeden doğrudan beyne ulaşır. Güzel kokular belli aralıklarla koklatıldığında bebeğinizin beyninde koku alma bölgesini uyararak belli bir duyarlıkta yapılanmasını sağlayacaktır. Örneğin, çiçekler, meyve kabukları, baharatlar kullanılabilir. Aynı zamanda ne koklattığınızı da bebeğinize açıklamayı unutmayın.

Bacak Oyunu
Bebeğinizi uygun bir zemine sırtüstü yatırın. Mesela altını açtığınızda oynayabilirsiniz. Sırtüstü yatan bebeğinizin ayak bileklerinden tutarak geriye doğru hareketle dizlerinden bükmeye çalışın. İkinci hamlede kendinize doğru çekin. Aç-kapa hareketleri şeklinde zorlamadan devam edin. Bu tarz alıştırmalar, kalın kasların çalıştırılmasıyla bebeğimizin yürüme öncesi psikomotor hazırlıkları açısından faydalıdır. 

Konuşma Oyunu
Bebek 3 aylık olduğunda çeşitli sesler çıkarıyor olabilir. Bunlara karşılık verirseniz, konuşmak için daha da cesaretlenir. Şüphesiz ki konuşma ve şarkı söyleme bir bebeğin yeni kelimeler öğrenmesini hızlandıran en önemli aktivitedir.

Tekmeleme Oyunu
Tekme atma bebeğin motor yeteneklerini geliştirir ve bebekler bu oyundan çok hoşlanır. Bebeğinizin ayak bileklerine renkli kurdeleler, sesli minik çanlar takabilirsiniz. Sesli çoraplar da satılıyor ama evde de yapılabilir bunlar. Mesela çok sıkı olmayan saç lastiklerine sesli ve hafif nesneler takılıp, bebeğin ayak bileğine takabilirsiniz. Motor yetenekleri tekrar tekrar yinelemek beynin düşünme alanlarından motor alanlarına ve oradan kasları hareket ettiren sinirlere giden sinir bağlantılarını güçlendirir.

Dokun Anla Oyunu
Dokunma duyusu , bebeğinizin dış tehlikelere karşı tepki vermede yararlanacağı kanallardan biridir. Oyunu burada yazmıştım.  

Şarkı Söyleme ve Dans Etme Oyunu
Herhangi bir şarkı olabilir, ritmik olması ve dans etmenizi eğlenceli hale getiren bir şarkı olursa süper olur. Bebekler ritm ile çok daha çabuk öğrenir ve şarkı söyleme ile dans etme onun beyin bağlantılarını geliştirmesi açısından yapılan en iyi şeylerden biridir.

Zıplama ve Sallanma
Zıplama ve sallanma emeklemenin ön gerekliliğidir. Üstelik bunlar hem çok eğlenceli hem de dengeyi öğrettikleri için önemlidirler. Bebeğinizi sallarken şarkı söylerseniz, ritm duygusu ile birlikte çok önemli beyin bağlantıları da gerçekleşecektir. 

Işık Oyunu
Bir el fenerini duvara tutarak, bebeğin ışığın hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Bebekler hareket eden nesnelere baktığında retinasından bir nöron beynindeki görme alanındaki bir başka nöron ile bağlantı kurar. Böylece gerçek anlamda görmeyi geliştirir.

Hiç yorum yok: