27 Ocak 2013 Pazar

Pazar Gezmesi: Fener

 
İstanbul'da olup da tarihle iç içe olmamak mümkün değil. Her bir köşesi tarih kokan, anı yüklü sokaklarla dolu İstanbul'un içinde bir kaçamak noktası Fener.. İster fotoğraf makinanızı alıp, sokaklarında kaybolun, ister tarihi kalıntıları gezip, sanki bambaşka bir döneme gitmiş gibi hissedin..
Özel aracınızla gidecekseniz, Taksim'den gelirken Unkapanı Köprüsü'nden geçip, Cibali istikametine gittiğinizde Fener'e varabilirsiniz.

Fener, İstanbul'un Haliç kıyısında bulunuyor. Bir yanında Cibali, diğer yanında Balat'ın bulunduğu semtin en önemli özelliği, Ortodoks mezhebinin merkezi konumundaki İstanbul Patrikhanesi'nin 1601 yılından bu yana burada Aya Yorgi Kilisesi'ne yerleşmiş olmasıdır. 

Viyana'da tamamen demirden prefabrik olarak yapılıp İstanbul'a getirilmiş olan Bulgar Kilisesi, Dimitri Kantemir Sarayı, Kanlı Meryem Kilisesi, Tur-i Sina (İoannes Prodromos Kilisesi), tepedeki kırmızı Fener Lisesi ve II. Mehmed (Fatih) döneminde yapıldığı sanılan Fenerkapısı Mescidi semtin önemli yapılarıdır.

Semt adını, Bizans döneminde Haliç kıyısında bulunan bir fenerden dolayı, Fanarion adıyla anılmasından dolayı almıştır.

Semtte 19. yüzyılda çıkan yangınlardan sonra ızgara planlı bir sokak yapısında, kagir evlerden oluşan bir doku oluşmuş. 

Anemas Zindanları Fener'de mutlaka görülmesi gereken başka bir yer. Zindanları Kara Murat filmlerinden hatırlayabiliriz.800 yıl önce sadece soyluların kapatıldığı bir yermiş Anemas Zindanları. Gittiğinizde zindanlara girmek isterseniz, belirtmeliyim ki zindanlarda aydınlatma yok. Zindanları bir kültür turuna katılıp gezmek daha mantıklı olabilir.

 Fotoğraflar; Radikal.

1 yorum:

vintageduygular dedi ki...

Annem de tam bir tarih meraklisi.Cocuklugumda semt semt gezer,hem kendi bildigi hem rum,ermeni komsularindan ögrendiklerini anlatirdi. Su anda hala Istanbul da yasayan annemi arasam ya Balat´ta , Kirecburnun da veya Havantepe,veya hic adini duymadigim yahut unuttugum yerlerde bulurum. Kendi basina kesif yapmasini,farkli kültürler tanimasini cok sever. Anne den kiza geciyormus bu sevgi.Keyifle okudum Biluncum,kalemine saglik ;)