30 Ekim 2013 Çarşamba

Gebelik Eğitimi / Central Hospital

 

Minik prenses içime konuşlandığı andan itibaren bir doktor arayışı başlamıştı bende. Normal doğum yanlısı (elbette son dk ne olacağını kimse bilemez ama imkanım varsa normal doğum yapmayı çok isterim), sorularımın cevabını verebilecek, hatta ben sormadan yaşayacaklarım hakkında beni bilgilendirecek ve elbetteki konusunda uzman olacak bir doktor aramaya başlamıştım. İsmini çok duyduğum bir doktorda karar kılmış ve kendisiyle tanışmak için Kozyatağı Central Hospital'e gitmiştim ve gidiş o gidiş :) 

Rutin kontroller sırasında hastanenin uzman kadro eşliğinde, her ayın son cuması gerçekleştirdikleri ücretsiz gebelik eğitiminden haberdar oldum. Katılmaya karar verdim ve aynı haftada olduğum tatlım Esra ile bu haberi paylaşır paylaşmaz Central Hospital'in yolunu tuttuk. Hastane hakkında bilgi için, web sayfasını ziyaret edebilir, Facebook ve Twitter hesaplarından güncel bilgi ve etkinliklere ulaşabilirsiniz.

Bir oda dolusu gebe ile bir arada olmanın verdiği garip his ve aslında hepimiz çarpı ikiyiz yahu şaşkınlığı yaşarken eğitim başladı. Eğitimlerden daha sonra tek tek bahsedeceğim. Çünkü hem benim aklımda kalsın ve uygulanmak üzere burada yazılı olarak dursun hem de belki biri geçerken okur da faydalanırsa ne mutlu Central Hospital gıyabında bana!

Program Koordinatörü Medine Hanım'ın içten selamlaması ve program hakkında verdiği ipuçlarıyla eğitim başladı.


Öncelikle Anne sütünün önemini ve faydalarını dinledik, Pediatri Uzmanı Öznur Hanım'dan. Anne sütünün korunması, desteklenmesi, özendirilmesi anlamında Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF ortak bildirisi olan " Başarılı Emzirmede 10 Adım Stratejileri" çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendirilen ve doğum hizmetleri veren hastanelerde, gebeliklerden itibaren anne adaylarını, anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra, bebeklerini emzirmesini sağlayan güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli yardımıyla annelere, bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler Bebek Dostu Hastane unvanını almaktadır. Bu bağlamda 2007 yılında Central Hospital’a Sağlık Bakanlığı tarafından “Bebek Dostu Hastane” unvanı verilmiş.

Açıkçası hastane ararken, bebeği doğumdan sonra hemen alıp, götüren ve saatlerce getirmeyen hastane hikayeleri okumuştum da az buçuk korku yaşıyordum ama eğitim sayesinde iyice emin oluyorum ki, doğumdan yarım saat - en geç bir saat sonra bebekler emzirilmeli diyor hastane.

Kısaca bahsedersem, emzirmenin en önemli altın kuralının 'kendine güven' olduğunu öğreniyor ve 'ben yaparım' demenin pozitif gücüne inanıyorum :)


Gebelik döneminde gerekli egzersizleri öğrenmek, biraz da olsa sırtımıza, belimize binen yükü hafifletmek için Fizyoterapist Sena Türkoğlu'nun tatlı anlatımıyla bazı kolay hareketleri öğreniyoruz. Üstelik hepsi oturduğumuz yerden yapılacak ve asla bizi zorlamadığı gibi rahatlatacak egzersizler. 


Eğitimde şahane tatlarla verilen aralar ise muazzam! Pekmezli kek enfes, semizotu salatası ise vazgeçilmez ;)


Eğitimin ikinci bölümünde uygulamalı bebek banyosunu öğreniyoruz Ebe Arzu Funda Hanım'dan. Yine aynı Arzu Hanım'dan, daha sonra uzun uzun bahsedeğim, doğumun başladığını gösteren işaretleri, hastane çantasında olması gerekenleri ve lohusa bakımını dinliyoruz.


Gebelik ve Lohusalıkta beslenmeyi ise Deniz Hanım'dan dinliyoruz. Her gün alınması gereken besinleri, nelerden uzak durulması gerektiğini Deniz Hanım'dan dinlerken bol şekerli bir sütün hayalini kurmadım değil! Yasaklar hep mi çekici olur? :)

Tekrar verilen arada, hastanedeki doğum odalarını geziyoruz. Güzel ve sakin döşenmiş, kalabalıktan uzak, huzurlu bir yere benziyor.

Aranın ardından Tümer Bey'den epiduralli normal doğumu, 'ah ne kolaymış' nidalarıyla dinleyip, kateteri görünce az buçuk tırsıyoruz ama pek de düşünmemeye çalışıp, konuya hakim olmaya çalışıyoruz :)


Eğitimin 4. yıl pastasını kesip, Esra ile koca göbek pozumuzu verip, bu post burada bitmez ipucuyla şimdilik kaçıyorum ;)

6 yorum:

nehircce dedi ki...

Ahh ben bu haberi kaçırmışım sanırım öncesinde,hamile olduğunu yeni öğrendim ve çok mutlu oldum.Hayırlı sağlıklı bir doğum olsun canım sevgiler :))

Seyyah dedi ki...

Bende centralde doğum yaptım daha doğrusu sezeryan oldum. Resimlerde gördüğüm bi çok hemşireyle, ebeyle ve Öznur hanımla tanıştım. Yanılmıyorsam orada 2-2,5 gün kalacaksın. Seni süper rahat ettireceklerinden herşeyinle ilgileneceklerinden hiç şüphen olmasın. Doktorunu çok merak ettim ama ismini yakalayamadım.
Doğum sonrasında benim tek sıkıntım göğüs ucu yaralarım olmuştu ve o çok tavsiye edilen lansinoh hiç faydalı olmadı garmastan krem kullanana kadar çok acı çektim. Bir de şimdi ki aklım olsa ilk gece kesin duşumu alır ferahlardım bunu ihmal ettiğime çok üzülüyorum. Sütümün geç gelmesinde çok etkisi olduğunu düşünüyorum.

Bilun Şen dedi ki...

* NEHİRCCE,

Canımmm çok çok çoook teşekkürler, öperim çokça <3

Bilun Şen dedi ki...

** SEYYAH,
Merhaba Seyyahcım, doktorum Başak Sel. Fikirlerine çok çok teşekkürler gerçekten. Lansinoh faydalı olmazsa diye göğüs kalkanı aldık bir çok tavsiyeyle ama herkese göre de değişebiliyor, deneyip göreceğiz bakalım :) Garmastan krem mi? O mu iyi gelmişti sana? Biz de bulunduralım ne olur ne olmaz.
Duş olayını da şimdiden söylüyorum, girmek istemezsem bile zorla sokun diye :)
Çok çok çok teşekkürler önerilerine, kocaman sevgiler <3

Seyyah dedi ki...

Evet canım garmastan lansinoh tarzı göğüs ucu yaralanmaları için bir krem. Ben perişan bir halde jinekologuma dert yandığımda önermişti, bana çok iyi geldi. Aslında normal doğum yaparsan ihtiyacın olmayabilir ama benim doğumla ilgili bir sürü güzel anım varken her seferinde aklıma ilk bu geldiği için sana da yazmak istedim.
Son tavsiyem: Bebeğini kucağına alır almaz herkes konuşacak ama bildiğin gibi değil susmayacaklar. tavsiyeler fikirler eleştiriler... Ne olursan ol rahat ol.
Umarım herşey yolunda gider. Sevgiler.

Bilun Şen dedi ki...

Çok çok teşekkür ederim, inşallah öyle olur :) Daha şimdiden konuşuyorlar zaten, bakalım doğunca ne olacak :))
Kocaman sevgiler benden de <3