14 Şubat 2010 Pazar

"Kaybolan Kanatlı Denizatı"


Zeynep Tosun’un “Kaybolan Kanatlı Denizatı” hikayesini koleksiyonunda tasvir ettiği defilesi İstanbul Fashion Week kapsamında izleyicileri ile buluştu.

Bu buluşma, Zeynep Tosun'un Türkiye'de kendi markasıyla gerçekleştirdiği ilk defile olması bakımından önemli. Benim için önemi ise, yine mitolojik ve tarihi unsurlarla bütünleştirilmiş tasarımlar olması.


Koleksiyonun teması "Kaybolan Kanatlı Denizatı"

Lidya Kralı Karun’a ait hazine Türkiye’nin sahip olduğu en değerli hazinelerden biri olup adını bu hazinenin bir parçası olan kanatlı denizatı broşundan alır. Karada atı, denizde balığı ve havada kuşu simgeleyen bu yaratık aslında bir imparatorluğun en büyük hükümdarının sahip olduğu zenginliği anlatır. Kral Karun değerli taşlarla kuşanmıştır, şöhretlidir, altından giyinir, su yerine şarap içer.

Neredeyse tüm hayatını zengin olmaya adamış olan Karun Perslerin Lydia’yı ele geçirmesiyle, sahip olduğu her şeyi kaybetmesiyle ve aile hayatında şanssız olmasıyla asıl mutluluğun maddiyatta olmadığını sonunda anlamıştır. Onun sahip olduğu tüm bu hazinenin en değerli parçası olan 'denizatı' gücü ve uğuru temsil eder, yani bir anlamda Kral Karun’un hükümdarlığını.


İstanbul doğumlu olan Zeynep Tosun, Üniversitede işletme okuduktan sonra İtalya Milano'ya,
“Istituto di Marangoni” adlı okula moda tasarım okumaya gitmiş, 2005 yılının yaz aylarında Türkiye’de Derishow’da staj yapmış ve İtalya’da 1 senelik moda tasarım kursundan sonra aynı okulda master programına kabul edilmiş.

Mezun olduktan sonra ilk defilesini Temmuz 2006’da Londra'da yapar yapmış, ardından Alberta Ferretti’den iş teklifi alıp, Rimini’ye yerleşmiş. Tasarım ekibinin bir üyesi olarak hem Alberta Ferretti hem de Philosophy Di Alberta Ferretti için tasarımlar yaparak kendini haute couture, sanatçılık konusunda geliştirdi. Türkiye’ye dönmeye karar verdiğinde ITKIB'in 2007 genç moda tasarımcıları yarışmasına katılarak 3. olmuş. Esin Maraşlıoğlu, Ece Ege ile çalıştıktan sonra kendi markasının temellerini Ekim 2008'de atmış. Şu an kişiye özel haute couture koleksiyonunun dışında, birde pret-a-porter koleksiyonu çıkarmakta.


Bilstore, Midnight Express, Beymen Blender, Building mağazalarında Zeynep Tosun'un tasarımlarını bulabilirsiniz.

5 yorum:

Kürksever dedi ki...

Bence en başarılı parça, en sondaki somon rengi elbise olmuş. Belin inceliği, eteğin pileleri, koldaki deniz atının sırtını çağrıştıran girinti-çıkıntılar hepsi birbiriyle orantılı. Ancak mesela ikinci elbisenin eteğinin dökümüyle ilgili bence ciddi bir sorun var.

Bir de, merak ediyorum acaba IFW'de sergilenen kıyafetleri ne zaman moda ilgisi yüksek ünlülerimizin üstünde göreceğiz?

Bilun ŞEN dedi ki...

İkinci elbisedeki sorunu farkettim ben de, çok haklısın, yürüyüşten mi acaba dedim ama, sanırım kalıp gibi durması istenmiş ama kumaş talihsizlik yaratmış.
Ben de sondaki elbiseyi çok beğendim, ilk elbisenin de cep kısımları çok hoşuma gitti.

Ayrıca merakını da yürekten paylaşıyorum :)

Serap dedi ki...

İFW de tasarımları yakından inceledim hepsi süperdi. İşçilik muhteşem. Bende bugün Zeynep Tosun haberini hazırldım. Senin düğünde bir Zeynep tosun tasarımı giyeceğim :)

Bilun ŞEN dedi ki...

Yaşasııınnn, bu koleksiyona yetişir mi benim düğün acaba :)
Kuzum benim, süper olacaksın :) Haberine uçuyorum şimdi ;)

Gaye dedi ki...

Zeynep Tosun'un tasarımlarında bilstore'da görmüştüm hepsi çok güzel. bu tasarımlarda çok hoşmuş.