14 Aralık 2011 Çarşamba

Gönlümdeki Osman Hamdi Bey


Osman Hamdi Bey..
Benim için değeri ölçülemeyecek bir figür. Öyle ki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda temsil edilen oyun sırasında gözyaşlarımı tutamadım.. 
Onun arkeolojiye, resme bağlılığı beni hep derinden etkilemiştir. Osman Hamdi ile ilgili yazdığım, onu anlatmaya çalıştığım yazı için tıklayınız.


"Gönlümdeki Osman Hamdi Bey" adlı oyunun beni böylesine etkilemesinin sebebinin, figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu Osman Hamdi Bey'i tanırdım tanımasına ama onun hiç bilinmeyen yönlerini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını da anlamak olduğunu düşünüyorum.

Hep, saygı duyulması gereken bir figür olduğunu düşündüğüm Osman Hamdi Bey ile tanışıp, bir birey olarak varlığını kabul ettiğim an, oyunun sonunda avuçlarım patlayıncaya kadar alkışladığım andı. Tabi harika oyunculuğu ile Tolga Yeter'e şapka çıkarmak lazım..


Oyun başladığında, Tolga Yeter'i Osman Hamdi rolünde benimseyemedim bi'kaç dakika ama Tolga Yeter, rolünün hakkını 'yeter'ince verdi ve deyim yerindeyse bizi ağlatana kadar oynadı.

İlk perdenin neşesini, heyecanını, 2. perde de oyun da bitecek ve Osman Hamdi gidecek endişesiyle mi izlediğimden nedir, hüzün aldı. 


Dramaturgluğunu Özge Ökten’in, sahne tasarımını Nilgün Gürkan’ın, kostüm tasarımını Feyza Zeybek’in, müziğini Selim Can Yalçın ve Barış Manisa’nın, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan’ın, efekt tasarımını Nesin Coşkuner’in yaptığı oyunda; Aslı Narcı, Ayşen Çetiner, Tolga Yeter, Engin Gürmen, Vildan Gürelman, Emre Narcı, Enes Mazak, Nurseli Tırışkan, Cem Uras, Ceysu Aygen, Murat Derya Kılıç, Yağız Pala rol alıyor.


Kostümler için Feyza Zeybek'i birebir tebrik etmek isterdim. Modellerin yanı sıra, kostümlerin sanki bir tuvalmişçesine fırça darbeli boyalı hallerini çok beğendim.

Oyunun fragmanını buradan izleyebilirsiniz.

"Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar" sergisi Pera Müzesi'nde 8 Ocak'a kadar gezilebilecek.

Ayrıca İstanbul Arkeoloji Müzesi, pazartesi günleri hariç ziyaretinize açık, özellikle Osman Hamdi Bey salonunu gezmeyi unutmayın. Oyunun sonunda da haykırdığı gibi İskender Lahdi'nin yurtdışına götürülmesine karşı çıkmıştır. Lahdi, müzede görebilirsiniz. 

"İskender Lahdi bizim topraklarımızın malıdır. Bizim topraklarımızda kalacaktır. Aksi halde lahdin içine girer, intihar ederim. Lahdi alan cesedimi de birlikte alır."

İlk fotoğraf, İstanbul Arkeoloji Müzeleri.
Diğer fotoğraflar, http://tiyatrodunyasi.com/

10 yorum:

Kuzununannesi dedi ki...

bılgılendırme ıcın cok cok cok tesekkurrlerrr

nehircce dedi ki...

Canım ne iyi oldu bu oyunu hatırlatman çok teşekkür ederim.Ben de hayranıyım kendilerinin :))

annemahsustan dedi ki...

Osman Hamdi Bey ile ortaokulda dönem ödevimi resim dersinden aldığımda tanıştım.
Herkes türkçe matematikten dönem ödevini alırken ben neden resimden aldığımı hatırlamasam da o şimdilerde iyi ki almışım diyorum,yaşamı-düşünceleri-çizdikleri-yaptıkları ile o günden sonraki hayatıma yön verenlerdendir.
Oyunu da izlemeyi çok isterim.

beijaa vintage dedi ki...

umarım oyun ankarada vardır, gitmeyi çoook isterim :)

Bilun ŞEN dedi ki...

* KOKOSSS KELEBEK,
Rica ederim ;) Sevgiler..

** NEHİRCCE,
Kesinlikle izlemelisin o halde canım, eminim beğeneceksin. :)

*** ANNEMAHSUSTAN,
Umarım oyunu da izleyebilirsiniz, resim tutkunu birini daha fazla etkileyecektir. Şimdiden iyi seyirler, sevgiler :)

**** BEIJA VINTAGE,
Bilmiyorum var mı ama umarım gelir oraya da :)

Adsız dedi ki...

Bilgilendirmeniz için teşekkürler :)
http://revisionline.com

Blogger Bolat dedi ki...

Pera Osman Hamdi Bey konusunda uzmanlaştı, kutlamak lazım.

Bilun ŞEN dedi ki...

*ADSIZ,
Ben teşekkür ederim ilginize.

** BOLAT,
Kesinlikle haklısınız. Sevgiler..

elfeyp dedi ki...

Merhaba,
Bodrum'a o kadar az oyun geliyor ki..Hatta H. Avni Danyal'ın tek kişilik gösterisine sadece 7 kişi bilet aldığı için, ki 2'si eşimle bendik, oyun iptal oldu..
Umarım buralara da gelir de biz de gideriz :)
Öpüyorum..

Bilun ŞEN dedi ki...

Uff çok fenaymış :(
Umarım Osman Hamdi Bey gelir de Bodrum'a, izlenme rekorlarıyla birlikte bir sürü oyunu da beraberinde getirir. Öpüyorum ben de :)