18 Nisan 2012 Çarşamba

Schwinn Bisikletleri


Schwinn bisikletleri ile Büyükada'daki bisiklet maceralarımızın birinde tanıştım. Bir bisikletten fazlası belki, fazla konforlu ve fazla şirin :)



Hakkında biraz araştırma yapınca ilginç bir hikayeye rastladım. Hikayeyi Sunay Akın'dan aktarıyorum;

Chicago'da üretilen Schwinn bisikletleri, her çocuğun rüyasını süslerdi. 1895 yılında, bir Alman göçmen olan Ignaz Schwinn tarafından üretilen bisikletlerin çoğu da çocukların hayallerinde kalırdı. Son derece pahalı bu bisikletleri yoksul ailelerin oturduğu semtlerin sokaklarında görmek olanaksızdı. 

1942 yılının 17 Ocak günü, tabelacı Marcellus'un Cassius adında bir oğlu gelir dünyaya. Marcellus kılı kırk yararak kazanmaktadır geçim parasını. Çok geçmeden, Schwinn bisikletleri Cassius'un da hayal dünyasındaki tahtına oturur. 

Tabelacı Marcellus, 12 yaşına giren oğluna aldığı armağan ile evlerinin bulunduğu sokağa girdiğinde, çocuklar da ardına takılır. Çünkü, Cassius'un armağanı bir Schwinn bisikletidir! 

Kentucky'de, yoksulların yaşadığı semtte bir Schwinn bisikletinin ömrü çok olamaz. Cassius'u da karakolda gözyaşları içinde görmek az bir zaman almıştır. Cassius, bisikletinin çalındığını anlattığı polis memuru Joe Martin'e şunları söyler, "Eğer o hırsızı yakalarsam kimse elimden alamayacak. Onu sabaha kadar kırbaçlayacağım!" Martin, çocuğun hayatını değiştirecek bir teklif sunar: "Bak evlat, benim bir boks salonum var. Oraya git ve boks öğren. Hırsızı yakalayınca da kırbaçlamak yerine bir güzel pataklarsın." 

Sonra, 1960'da, Roma Olimpiyatları'na katılacak ABD boks takımı seçmelerinde görürüz, 18 yaşındaki Cassius'u. Olimpiyat takımına seçilse de buna sevinemez. Çünkü, Cassius uçaktan çok ama çok korkmaktadır. Onun dünyanın en iyi boksörü olacağına inanan antrenörleri sabah akşam dil dökerler kapısında. Sonunda Cassius, uçağa binmeye ikna edilir. Ama bir şartı vardır, uçağa paraşüt ile binmiştir.

Roma'dan altın madalyayla dönen Cassius, 1964'te hayatının en önemli maçlarından birine daha çıkar. Rakibi, Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu Sonny Liston'dur. Bu maçı da kazanan Cassius Clay, 1975'te Müslüman olmaya karar verir ve adını Muhammed Ali olarak değiştirir!. 


İkinci fotoğraf, http://www.ikiteker.com.tr/
Üçüncü fotoğraf, http://www.anglonautes.com

4 yorum:

modarella dedi ki...

Aa ne ilginc bir hikaye bu! Bende nereye baglanacak diyordum ;)

Cocukla Cocuk dedi ki...

bayılıyorum Sunay Akın'ın bu sürprizlerle dolu hikayelerine. Swhinn bisikletine de bayıldım ama hem de çok :)

zeys dedi ki...

cok ılgıncmıs hıkayesı:)

funda dedi ki...

vayy nerden nereye :)