27 Eylül 2012 Perşembe

Nasıl Kilo Verdim?

Herkes düğün öncesi kilo verme telaşına düşerken, ben stresten yiyerek kurtulacağını sanan biri olduğumdan, yedikçe yedim. 58 kilo civarı gelin olup, düğün sonrası bu kiloya yaklaşık +3 ekledim.


3 yıl önce, hayatı boyunca 50 kiloyu aşmamış biri olarak, sigarayı bıraktıktan sonraki iki ay içinde tam 8 kilo alarak, kendimi şaşırdım. Her akşam koca bir paket cips ve ayran, nutella, kola ve bilimum abur cuburla sabahı karşılayınca alınan kilolara pek de şaşırmamak gerek. Gel zaman git zaman 60'a ulaşan kilomu hiiiç önemsemedim önceleri. Düğün telaşında ancak 2-3 kilo verdim. 


Sonra en yakın arkadaşımın nişan günü, sevgili Feray Kanpolat tasarımı elbisemin sırt kısmından taşan boğumlara, annem müdahale edip, 'artık dikkat etsen kilolara' deyince, aklım başıma geldi. Geldi gelmesine ama ben o bilindik kibrit kutusu kadar peynir, 3 zeytin, 2 kayısı, 2 kaşık zeytinyağlı vs diyetlerine asla katlanamayacağımı biliyordum. Çünkü karnımdan önce gözümün doyması gerek :)

Önce abur cuburu keseyim dedim, hamurişi vs yemeyeyim. Sonra internette dolaşırken 'Dukan Diyeti'ne rastladım, 26 Mart gecesi. Dukan Diyeti Tariflerim bloguna ulaştım. Dukan'ın sitesinden testi yapıp, hangi evreyi kaç gün yapmam gerektiğini öğrendim. Atak evresi bana 2 gün çıktı. 
Ertesi sabah doğru markete koşup, diyet, light ne kadar ürün varsa aldım. Bu diyeti kabul etmemin tek yanı, serbest olan gıdaların sınırsız olarak yenebilmesiydi. Protein ağırlıklı bir diyet olduğundan ve benim tam da damak tadıma uygun olduğundan, çabucak alıştım bu şekilde beslenmeye.
Belki almadığım vitaminleri bile aldım. Meyve sevmem mesela ben. Diyetin ilk iki aşamasında meyve yasak ama meyveli light yoğurtlardan günde iki adet serbest. Ben de ara öğün olarak onu kullandım genellikle. Alabaş diye bir sebzenin varlığından haberdar oldum ve sayısız yararından..

"Alabaş, içerdiği vitamin ve minerallerle bol lifli bir yapıya sahip olan Alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin. Ayrıca bol miktarda Selenyum, Demir, Fosfor, Kalsiyum, Sodyum ve Potasyum içirmekte olan; insan sağlığı açısından çok önemli etkilere sahip olan Alabaşın faydaları ise şöyle sıralanmakta:

Bedenin bazı kanser hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor. Örneğin Akciğer ve Kalın bağırsak kanseri gibi. İçeriğindeki antioksidan maddelerle kalp hastalığına yakalanma, felç geçirme oranını önemli ölçüde azaltıyor. Gözde katarak illetine yakalanma oranını düşürüyor. İçerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle kansızlığa iyi geliyor. Emzikli kadınlarda süt gelişini artırmada yararlı. Bol miktarda potasyum ihtiva ettiği için yüksek tansiyonu düşürüyor. Astım ses kısıklığı ve bademcik enfeksiyonlarına iyi geliyor. Böbrek ve safra kesesinden taş düşürmekte etkili. Romatizmal hastalıkların hafifletilmesinde etkili."

Çabuk alıştım bu diyete ama bunda bu blogun faydası çok büyük. İlk gün tatlısızlıktan buzdolabı önünde ağladığım doğrudur :) İkinci gün sabahın köründe Yulaf Kepeği alıp, blogdaki tüm tatlı tariflerine göz attım ve çeşitliliğe inanamadım. Canım ne çekse, muadilini buldum bu blogda.

Mesela canım Tantuni çekti, hooop Dukantuni :), cips mi çekti? hoop Sebze cipsleri :) Ve daha bir çoğu..

E tabi benim uydurduklarım da oldu. Mesela, gün aşırı mantı yiyen ben, hamurişinin h'sini bile göremeyince 'çakma mantı'ya yöneldim. Seyir evresinde tabi. Patlıcanları enlemesine uzun uzun doğrayıp, haşladım. Sonra arasına baharatlarla tatlandırılmış yağsız kıymaları koyup, rulo yaptım ve fırına verdim. Sarımsaklı yoğurt ve pul biberle süsleyip, bir güzel yedim :)

Dukan Diyeti Tariflerim blogu size diyet boyunca gerçekten çok yardımcı oluyor. Tiramisu tarifi bile var, düşünün.. :)

Neyse, ben testi yaparken 52 kiloya düşmeyi umuyordum. Testte bu kiloya 2 Haziran'da ulaşabileceğim çıktı. 27 Mayıs günü, yani diyete başladıktan tam iki ay sonra, yani en yakın arkadaşımın düğün günü, 53 kiloya indim. Toplam -8 kilo ! Ama hala kilolu görünüyordum aynada. Yetmedi tabi bu bana, devam ettim. 

Hamurişi ve şeker yememeye devam ettim ama Dukan tariflerini yapmak artık zoruma gidiyordu. Sabahları, Dukan krep yapıp, arasına şekersiz Sarelle sürerek, günümün mutlu geçmesine fırsat veriyordum. Bir süre sonra, yavaş yavaş her şeyden yemeye başladım ama hamurişi ve şekerden hala uzak duruyordum, çünkü korkuyordum.

Diyet ekmek yemeğe başladım. Kayınvalidemin meşhur böreklerine ucundan da olsa başladım ama bir gün yiyorsam, bir gün hamurişine bakmadım bile. Diyet öncesi bir bardak çaya 3 şeker atan ben, mutfağa her dalışta hoop diye mideye doğrudan inen o kesmeşekerlerden uzak durmaya devam ediyorum. Ve gözümün doymasına aldırış etmedim, midem doyduğu an yemeyi kesiyorum.

Şimdi 48 kiloyum. Baya bir süredir bu şekilde devam ediyor. 47'ye de düştüm bi'ara, 50'ye de çıktım bayramda. Ama kilomu kontrol etmeyi öğrendim bir şekilde. Şimdi bu 48'i korumak, böyle kalmaya devam etmek istiyorum. 

Ve neler yaptım, kısaca özetlemek gerekirse..

-Bol su içtim! Protein ağırlıklı beslenince zaten ister istemez bol su tüketiyorsunuz.
-Her gün en az yarım saat yürüyüş yaptım.
-Serbest olan gıdalardan tıka basa yedim. Hatta 'bu şekilde nasıl kilo veririm ben ya' diye baya umutsuzluğa kapıldım ama ilk hafta 4 kilo vermiştim. (Bu diyeti yapan arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla, normal diyet yapar gibi yapmış olmaları. Yani hem tek gıda ile beslenmeleri, hem de azıcık porsiyonlar halinde yemeleri. Bu baya halsizlik yapıyormuş. Hangi evrede nasıl yemelisiniz, bu bloga mutlaka bakın.)
-Akşam en geç 19:00'da yemeğimi yemeye çalıştım.
-Kahve ve çay için, sakarinsiz tatlandırıcı Splenda kullandım. Ama onu da çok kullanmak istemedim ve çaysız nefes alamayan ben, bazen günlerce çay içmedim. 
-Mado'nun light kazandibi ve dondurmasını pek sevdim :)
-"Azıcık ye", "bugünlük ye" söylemlerine tamamen kulak tıkadım. Annemler tıka basa kısırlar, börekler, tatlılar yerken, ben semizotu, roka salatası falan yedim.
-Kısacası boğazımı, en önemlisi elimi tuttum :)
-Patates kızartmasının tadını unuttum!
-Mezelere zaten bayılırdım ama iyice tutkunu oldum. Yanında da ızgara tavuk veya köfte ;)
-Egzersiz pek yapamadım ama yeni yeni başladım. Sonuçta -13 kilo sarkmalara neden oluyor.

Not: Bu benim hikayem, 'bu şekilde yapın, siz de zayıflayın' amacıyla değil, kendime not olarak yazılmıştır ;) Zira bu diyet, her diyet gibi zorlu bir süreç. Bir daha başa dönmemek için kulağıma küpe olarak buraya iliştirilmiştir ;)

12 yorum:

KavunluVotka dedi ki...

Süpersin! Azmine hayran kaldım :) ben de hayatım boyunca diyet yapamadım, nefret ediyorum o kibrit kutusu kadar peynirli dietlerden. Dukan diyeti için de çok fazla söylenti geldi kulağıma. Hayatın boyunca sadece 1 kez yapılabiliyor, zararlı vs gibi. Bu konuda bir bilgin var mı?

Bilun ŞEN dedi ki...

Çoook teşekkürler Kavunlu Votka :) Ben de çok okudum, hatta korktum bi'ara ama dediğim gibi ben iki ay falan yaptım tam anlamıyla Dukan diyetini. Hatta sayesinde yararlı bitkiler, vitamini bol sebzeler tükettim. Cipsle bisküvi ile öğün geçiştirirdim mesela, bol kola ile. Onlar yok şimdi :) Ben bir zararını görmedim ama herkesin bünyesi farklı tabi..
Sevgiler, öpücükler..

pembelideniz dedi ki...

Biliyor musun düğün koşturmasından kilo veren insanları anlayamadım hiç.

Çünkü o koşturmada çok acıkıyorsun ve çevrendekiler yemek yapma imkanı bulamadığı için hep hazır tüketiyorsun.

Bende sabah erken kalkmalarımından dolayı kilo vermiştim.

Çok sevindim senin adına...

Zayıf kadın her zaman güzel gözükür. Ve seksi ;)

Adsız dedi ki...

Dukan diyetiyle kilo verenleri gorunce saskina donuyorum inanilmaz bir sekilde incelmisler gayet saglikli gecirilen ogunler oldugunu duymustum
Azmini kutlarim;)
Yeni bir blog acrtim takibe alirsan sevinirim;)

http://www.nutswardrobefashion.blogspot.com/

Betül dedi ki...

e canim resimler nerdeeeee:)

GüzelGül dedi ki...

harikaaaaaaaa tebrik ederim bende dukan diyete baslyiali bir ay oldu ve cok memnunum :))

Mein Blog/Blogum

Bilun ŞEN dedi ki...

* PEMBE DENİZ,
Ay dimi yahu? ama baya veriyorlar valla, stresten yiyemiyorlar. Bense tam tersi :) Çoook teşekkür ederim, ihihi çok tatlısın :)

** NUTS WARDROBE FASHION,
Protein sıkılaşarak kilo verilmesini sağlıyormuş :) Bu yüzden az kilo da verilse baya incelmiş görünülüyor :) Çok teşekkürler, geliyorum :)

*** BETÜL,
Fotoğrafsız bu sefer, bir dahakine artık ;)

**** GUZELGUL,
Çok teşekkürler. Süpersin :)

dukandiyetitariflerim dedi ki...

Faydalı olduysam ne mutlu:)

sevgiler Simla:)

Unknown dedi ki...

TEBRİK EDERİM ÇOK GÜZEL BİR AZİM OKUDUM. BLOGUNUZDA ÇOK BEĞENDİM. SEVGİLER

Adsız dedi ki...

bilun Hanım;

atak evresinde madonun light ürünlerini tüketebilir miyiz

Bilun Şen dedi ki...

Ben tüketmiştim valla :)

Unknown dedi ki...

Çok memnunun ben 1 aydır bu diyeti uyguluyorum, güzelliğim değişti daha sağlıklı hissediyorum cidden dukan diyeti ürünlerini de burada buldum tavsiye ederim :)