7 Ekim 2013 Pazartesi

Neler Dinliyoruz?


Bu konuda, hatta bebekle ilgili bir çok konuda çok bir bilgim yok. Araştırarak, keşfederek, yaşayarak öğreniyorum çoğunlukla. Herkesin kendine göre bir doğrusu olacağı gibi, nasıl hepimiz birer bireysek ve tercihlerimiz varsa, inanıyorum ki miniminnacık bebeklerimizin bile daha o uzun yolculuklarında bile kendilerine özgü tercihleri var. Yeni nesil bir harika dostum! :)
Bu arada konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşırsanız çoook memnun olurum ;)

Daha önce yazmıştım, bizimki klasik müzik sevmiyor diye :) Can Atilla favorimiz evet, çünkü ben de dinlerken huzur buluyorum. Belki de bu yüzden..
Çoğu doktor, huzur bulduğunuz müzikleri dinleyin ki bebek de huzurla dinlesin diyor. Buna dayanarak genellikle yürüyüş esnasında Radio Tarifa da dinliyoruz biz ;)

Anne karnındaki bebeğe dinletilen müziklerle ilgili araştırmaları okuyorum fırsat buldukça. Mesela anne karnındayken dinletilen müzik, bebek doğduktan sonra dinletildiğinde onu sakinleştiriyormuş. Anne karnındaki huzuru hatırlıyor sanırım. Müzik dinletmek, zihinsel, duygusal ve sosyal açıdan da bebeğin gelişimini büyük ölçüde etkiliyormuş. Müzikle büyüyen bebekler hırçınlıktan uzak, sakin yapılı ve kararlı bireyler oluyormuş. Ben makalelerin yalancısıyım :)

Araştırmalara göre, Beethoven'ın 5. Senfonisi bebeğe ulaşan en etkili ritmleri içeriyormuş. Uzmanlar 5. ve 9. Senfoninin dinletilmesinin faydalı olduğunu söylüyor. Ayrıca Mozart'ın ritmleri de anne karnındaki seslerle benzerlik gösteriyormuş. Bu yüzden minnak kuzular Mozart'ı da pek severek dinleyebilirlermiş. 


Bazı günler Ney ve Tanbur taksimleri de dinliyoruz biz. Klasik Türk Müziği'nin yıllar önce düşünülen psikolojik tedavisini göz önünde bulundurursak hayli faydalı olabilir diye düşünüyorum.

Bunun dışında Nil Karaibrahimgil'in sesine tepki veriyor, Mabel Matiz'in sesiyle de dinleniyoruz sanırım.
Sabahları da bir doz CoffeePlaylist alıyoruz mutlaka.

Müziği genellikle birlikte dinliyoruz. Yani herhangi bir çalarda açtığım müziği kendim duyabileceğim kadar bir seste dinliyoruz. Bazen de kulaklığı göbeğimin üzerine koyuyorum, bu şekilde de sadece o dinlemiş oluyor :)

O minicik kulaklarıyla bizi ve müzikleri dinliyor, sonra da o minicik el ve ayaklarıyla tepkiler veriyorlar ya.. Bu mucize değil de ne?

6 yorum:

minikkus dedi ki...

onun minik kulaklarını yerim ben yeaaa! <333
demekki tarzları birbirine yakın olacak bizimkilerin:) Can Atilla ve Mabel Matiz bizimkinin de en sevdigi ikililerden ^.^
ama benim ofiste kızıma muzik dinletme gibi bir imkanım olmuyo malisef:( koca kulaklıgı göbegime dayAyınca da komik oluyo ofisin orta yerinde:P
biz evde dinliyoruz mümkün mertebe:D

Bilun Şen dedi ki...

Çok seviniyorum böyle benzerlikler olunca Minikkuşum, demekki çok iyi anlaşacaklar büyüyünce ;)

Ofis içinde de yakadan içeri minik kulaklıklardan sal istersen :)
Gerçi evde dinledikleri yetiyordur ona. Yerim onui yerim <3

Cocukla Cocuk dedi ki...

Bebekliklerinde değil de sonradan keşfettiğimiz bir seri var, klasik müzik hikayeleri "bay majörle ..." bizim çocuklar bayılıyorlar, aklında olsun Bilun'cum

Bilun Şen dedi ki...

Canımm çook teşekkürler, hemen ekliyorum listeye ;) Öptüm çok çok <3

Bornova Pide dedi ki...

Can Atilla New Age tarzı müzik yapar dinlendirici müzikleri vardır bebek için iyi gelir :)

Sema (Renkli Tasarımlar) dedi ki...

Oğluma hamileyken günümün yarısında ona müzik dinletiyordum, doğduktan sonra uyusun diye dinlettiğim hiçbir müzikten sonuç alamadım. :) Kızıma hamileyken hiç müzik dinletmedim, ama bir gün telefonuma kayıtlı Adele dinlemeye başladık, o günden beri Adele'i ne zaman duysa sakinleşip etrafı seyre dalıyor. :) Yani bizde hamilelikte dinletilen müziğin uykuya etkisi olmadı ama karnımdayken hep klasik müzik dinlettiğim oğlum piyano çalıyor! :)