3 Şubat 2013 Pazar

Pazar Gezmesi: Trilye


Trilye, Güney Marmara'da yer alıyor ve Mudanya’ya 10 dk uzaklıkta. İstanbul'dan araçsız gidecekler için en kolay yol Mudanya'ya kalkan deniz otobüsü. Oradan minibüslerle Trilye'ye ulaşım sağlanabiliyor. Araçla gidilmek isteniyorsa, feribotla Yalova'ya, oradan da Gemlik yolundan devam edilip, Mudanya’ya varılabilir.


Trilye sahilinde yöresel tarzda döşenmiş balık lokantaları ve çay bahçeleri var. Trilye, benim mezgitten sonra en sevdiğim barbunya balığının ana vatanı.

Bir sahil kasabası olan Trilye, dar sokakları ve tarih kokan mekanlarıyla, sit alanı olduğu için doğallığını hiç yitirmemiş durumuyla oldukça cezbedici.

İsmini, Latince’de barbunya balığı demek olan "trigliya"dan aldığı düşünülüyor ve yöre Cumhuriyet döneminde, halkın geçim kaynağı olan zeytincilik dolayısıyla, Zeytinbağı adını almış, fakat Trilye adı 2011 yılında geri verilmiştir.

Trilye'de eskiden bağcılık da yapılırmış. Şimdi üretilmiyor ama başka yerlerden gelen üzümler Trilye'deki tesislerde işlenip şarap yapılıyormuş. Her yanı tarih kokan Trilye’de hiç kazı yapılmadığından bölgenin geçmişi ile ilgili kesin bilgiler yok. Ama Trilye ve çevresi antik çağlardan beri yerleşime açık olmuş.
 

Tarihi kayıtlara göre Trilye'de 1908 yılında 820 hane varmış. 19. yüzyılın sonlarında ise beldede 109 Türk ve 3657 Rum'un yaşadığı kayıtlara geçmiş.

Osmanlılarca camiye dönüştürülen ve Fatih Cami adını alan Büyük Kilise, ev olarak kullanılan Yuannes Kilisesi, Kemerli kilise, Avlulu hamam, tarihi çeşmeler, Papaz Okulu olarak inşa edilen ve 1980'li yıllara kadar okul olarak hizmet veren Taş Mektep Trilye'de görülmesi gereken tarihi yerlerden. Asırlık çınarların altında, deniz ve zeytin bahçeleri manzarasına karşı çay içmek isterseniz Çamlı Kahve’ye uğramadan dönmeyin.

Fotoğraf, Wikipedia

1 yorum:

Lulu's life dedi ki...

Ne guzel yapmissiniz benim tatli memleketimin guzel balikci koyunu ziyaret ederek.. ;) Biz de ailemizin Istanbul ahalisini toplayip Mayis'ta guzel bir org. yapmistik.. detaylari gormek istersen linkini yolluyorum asagida.. cunku bence Trilye, haftasonu kalmali da organize edilmesi gereken sirinlik abidesi bir yer.. ;) xxx

http://lokturk.blogspot.com/2012/10/keyifli-bir-hafta-sonu-tatili-trilye.html