6 Ekim 2012 Cumartesi

Atasay'ın Myras'ı | Göbeklitepe


Öyle büyülüdür ki Göbeklitepe..

Tarih kitapları, insanlık yerleşik düzene geçmeden din olgusuyla tanışmaz yazar. Yazar yazmasına da Şanlıurfa Örencik Köyü yakınlarındaki arazisini sürerken bulduğu oymalı bir taşı müzeye götüren Şanlıurfa'lı biri sayesinde ortaya çıkan Göbeklitepe, tarih kitaplarını afallatır günün birinde.



1995 yılında, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü'nün işbirliğiyle kazı çalışmalarına başlanır. İnsanlığın avcılık ve toplayıcılık döneminde, yani henüz yerleşik düzene geçilmemişken, din olgusuyla tanışılmamışken yapılmış bir tapınak çıkar ortaya. 12 bin yıllık izler taşıyan o tapınak, bugün Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınağı. Kazı başkanı Schmidt’e göre, bu tapınağı yapanlar “yeryüzünde ilk kez evren nedir, biz neden buradayız sorusunu kendilerine soran” kişilerdi.




Atasay da bu yıl Göbeklitepe'den ilhamını alıp, Myras'la günümüze getiriyor. Myras son bi'kaç yıldır bize yaşadığımız toprakları, sahip olduğumuz kültürel zenginlikleri hatırlatarak, adeta bugünümüze, yarınımıza bir miras bırakıyor. 

CNR Expo'da gerçekleştirilen İstanbul Jewelry Show'da Atasay Standlarını gezme fırsatım oldu. Atasay tasarım koordinatörü sevgili Özgül Sokullu 'dan, onun gözlerindeki ışığı, kalbindeki heyecanı katarak anlattığı Göbeklitepe koleksiyonunun hikayesini dinledim.  

Göbeklitepe'nin "T" biçimindeki dikilitaşları, bilinen en eski ibadet yeri, en eski doğa betimlemelerinden olan su kaynağındaki kuşlar, dikilitaşlardaki yılan bezemeleri, yine dikilitaştaki kemer benzeri motif üzerindeki iki el motifi koleksiyonun ilham kaynaklarından..




"Tarihin derinliklerinden 12 bin yıl önce sızan ışık, Antik Çağ'ın en gizemli mimarisini ve de sanatın doğuşunu aydınlatıyor.. Myras Göbeklitepe koleksiyonu bu defa dünyanın çok önemli bir tarih öncesi yerleşim merkezinden ilham alıyor. Akıl almaz mimari çözümlemeler ile dinsel törenlerin merkezi Göbeklitepe göz kamaştıran tasarımıyla  şimdi de Myras'ın Göbeklitepe Koleksiyonu'nda tarihe tanıklık edecek.."






Dipnot: Atasay'ın diğer standlarından, Belle, Gifty ve Coronet bir sonraki postta.
Göbeklitepe fotoğrafları, http://ngm.nationalgeographic.com

Hiç yorum yok: