6 Mart 2013 Çarşamba

Ortanca Aşkına


Ortanca bana üzerindeki minik, renkli yaprakları sayesinde kalabalık bir ortamı, huzurlu bir hayatı anımsatıyor hep. Ortanca'yı, özellikle mor tonlarda olanını çok severim. Öyle ki, benim gelin çiçeğim de ortancalardan oluşuyordu. 


Anayurdu Japonya olan ortanca (Hydrangea macrophylla), gösterişli çiçekleri nedeniyle dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yetiştirilen, 1-3 metre arası boylanabilen, kışın yapraklarını döken, çalı gövdeli bir süs bitkisi. Bol su ve gölge sever, özellikle duvar diplerinde uzun yıllar yaşayabilirmiş. 

Kullanmadım, bilmiyorum ama, taş oluşumunu önleyici, böbrek çalıştırıcı, yumuşatıcı etkileri varmış. En yaygın kullanım alanı prostat büyümesini engellemesiymiş ve bunu idrar yollarındaki taş ve kum oluşumlarını eritmesi ya da engellemesi izliyor. Bunun için 1 çay kaşığı kuru kök bir bardak kaynar suyla demlenir ve günde üç defada içilir diyor burada.

Vücuda sağladığı yararlar ne olursa olsun, ortanca benim ruhumu besliyor ve beni yeniliyor. Bakımı zor tabi, hele benim gibi yalnızca kaktüs besleyebilen biri için oldukça zor ama çiçek canavarı annem uzun zamandır evde ortanca yetiştiriyor. Bana da sürekli oraya gidip, ruhumu doyurmak kalıyor :)

Peki, sizin farklı anlamlar yüklediğiniz çiçekler var mı?

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Senin gibi tatlı birinin ortancaları seviyor olması beni hiç şaşırtmadı:)Annemde bayılır ortancalara:)Benimse en sevdiğim çiçek lale dir:)Tek kötü yanı kısa ömürlü olmaları!

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Ortanca yetiştirmek için 40 takla atıyorum İstanbul'da rahat rahat yüzüne bile bakılmadan bizim apartmanın bahçesinde çoştukça çoşuyorlardı..Datça'da ise gözlerinin içine bakıyorum ama geçen yaz ola ola ufak tek bir çiçek açtı :((

Lunapark Queen dedi ki...

Ortancaları ben de çok severim <33

Lunapark Queen dedi ki...

Ortancaları ben de çok severim <33

Bilun Şen dedi ki...

* GÜLŞAH EROL,
Canım Gülşah! Seni yerim! Kocaman öpüyorum. Ben de senin laleleri sevmene şaşırmadım kuzucum, lale asalettir zira ;)

Bilun Şen dedi ki...

** AYŞEGÜL,
Yaa çok fena işte o :( Yerini sevmesi ve gölgede olması önemli dimi?

Bilun Şen dedi ki...

*** LUNAPARK QUEEN,
Yuppii <3