24 Mart 2013 Pazar

Pazar Gezmesi: Çengelköy


Çengelköy, İstanbul'un Üsküdar ilçesi sınırları içinde, Boğaziçi'nin Anadolu yakasında Vaniköy ile Beylerbeyi arasında bulunur ve Süper Baba'dan beri en sevdiğim semtlerden biri İstanbul'da. Nihat'ın kahvesi, İpek'in Eczanesi, Fiko'nun Arçelik bayii.. Unutan var mı tüm o mekanları, orada edilen sohbetleri.. 



Çengelköy, hep o boğaza nazır sahili ve naif havasıyla beni benden alan bir masal adeta. Böyle küçük semtler beni hep büyüler zaten; can ciğer komşular, esnafla 'Ahmet abi, senin ufaklığın okulu nasıl' muhabbeti yapmak, manavdan roka alırken rokanın faydalarını konuşmak, Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi'nde -ki Süper Baba'da Nihat'ın Kahvesi'ydi hatırlarsanız- sabah yürüyüşünden sonra Çengelköy simidiyle ince bellide demli bir çay içmek. Demli dedim, oysa çayı açık içerim.. Ama Çengelköy, deniz, simit, muhabbet.. Anca demli çay kaldırır bu huzuru.. 



Dallarının bir çoğu toprağa paralel uzanmış, yaklaşık 1000 yıllık Çınar ağacının gölgesindeki bu masalsı kahve, boğaz köprüsüne açılan bir pencere gibi. Köprü tamamen karşınızda ve 'demli' çayınız ince bellide ;)
Rivayete göre Çengelköy'ün Bizans dönemindeki adı "Sophianae" dir ve adının İmparator Justinien`in karısı Sophia için yaptırdığı saraydan geldiği söylenir. Osmanlı döneminde ise, gemi çapaları burada yapıldığı için buraya Çengelköy denildiği söyleniyor. Aslında ismiyle ilgili pek çok söylem var, bunlardan bazıları şöyle;
Kalkavanlı Murat Paşa savaş hazırlıklarında Çengelköy halkına savaşa gelmeleri için ikna etmek adına bu bölgeye gelir ve "Sen gel" der fakat kendisi peltek oldugundan söylemi "Çengel" olarak anlaşılır. Bu durumdan dolayı da bölgeye Çengelköy ismi verildiği zannedilmektedir. 
Sultan Mehmet'in (1451-1481) denizden çıkardığı çengelden dolayı da köye “Çengelköy” adını verdiği sanılıyor. 
Mehmet Raif Bey'in yazısına göre, 18. yy.da Çengelköy’ün ismi, köye yerleşerek cami yaptıran Çengeloğlu Tahir Paşa'nın adından ileri geliyor.
Çengelköy'ün isim hikaye ve rivayetlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Fotoğraflar,
cengelkoycinaralti.com, vikipedi, uludağsozluk, cengelkoyde.com

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok güzel fotoğraflar

OĞUZ ÇAKIR dedi ki...

Her haftasonu biyerler.... dershane insani olarak hafta sonlarimi dört duvar arasinda gecirip bi de boyle yazilar gorunce heralde benden cikan çaaatt sesi oraya gelmistir.

Bu arada benim de istanbulda en sevdigim semttir..

Bilun ŞEN dedi ki...

* MAVİ MASAL,
Ben de çok sevdim :)

Bilun ŞEN dedi ki...

** OĞUZ ÇAKIR,
Canımm ben de her pazar gitmiyorum, sadece pazar gezmesine öneri olsun diye yazıyorum :) Öperim çok :)

Unknown dedi ki...

Bilun'cum Çengelköy'ü ben de çok severim ama hafta sonları Merve'yle aynı kaderi paylaşıyorum. :) Burada onun yorumunu görünce hoş bir tesadüf oldu. :)
Sevgiler çok, öpüyorum. :)

Bilun Şen dedi ki...

BURCU'cum, haftaiçi çok daha güzel bence. Daha sakin ;) Bir blogger gezmesi mi yapsak ne? Öpüyorum çok :)

Unknown dedi ki...

Harika olur! Ben İstanbul'a geldiğimde bunu tekrar konuşalım o zaman canım, öpüyorum ben de çok! :)

Bilun ŞEN dedi ki...

Tamamdır canım, haber bekliyorum o zaman ;) :*