3 Mart 2013 Pazar

Pazar Gezmesi: Karaburun



Karaburun Köyü, Arnavutköy ilçesi sınırları içinde, İstanbul'a yaklaşık 25 km uzaklıkta, Karadeniz kıyısında bir sahil köyü. Garipçe gibi burası da bir balıkçı köyü ve günübirlik geziler için, İstanbul’dan çok da uzaklaşmadan, betonlaşmanın yoğunlaştığı ama yine de bambaşka bir yerde hissedebileceğiniz bir yer.

Yürüyüş, koşu gibi etkinlikler haricinde yazın yamaç paraşütü ve kano safarisi de deneyimleyebilirsiniz.
Karaburun, fotoğraf tutkunları için de doğal bir stüdyo niteliğinde. Özellikle Deniz Feneri, camisi, çeşmesi, denizi, kumsalı, kum çamı ormanı, limanı birer resim niteliğinde fotoğraflara sahip olmanızı sağlayabilir :)

Deniz feneri, 1860 yılında Fransızlar tarafından inşa edilmiş ve adı 14 Numaralı Rumeli Karaburun Feneri`dir.  Fenerin önemli bir özelliği de aydınlatma gücü olarak sıralanırsa, dünyanın üçüncü büyük feneri olmasıdır. Fenerin ışık gücünü uzaklara yansıtması için kristal mercekler kullanılmış.

Köyün tarihçesi hakkında pek kaynak yok ama bugün kalıntıları olmayan kale ve ardından kurulan 67. Piyade Alayı da köyün tarihinde önemli bir yere sahiptir. Köyün camisi 1850 yılında Karaburun`daki kalede görev yapan askerler için yapılan fırının, Binbaşı Hüseyin Bey tarafından cami haline dönüşmesiyle ibadete açılmış. Köydeki tarihi çeşme de 1850 yılına tarihleniyor.

Deniz ve balıkçı köyü olması sebebiyle büyük ve küçükbaş hayvancılık da yapılıyor. Denizinde hemen hemen her tür balık avlanabiliyor. Günümüzde balıkçılık azalmış olmasına rağmen köy bünyesindeki balıkçı barınağı ve kooperatif ile balıkçılık küçük ölçekli de olsa devam ediyor. Neredeyse her ailenin bir teknesi bulunması balıkçılığın ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi.

Yeniköy'e uzanan sahil yolu boyunca kumsala, asfalt sahil yoluna paralel lokanta, pansiyon, kamp alanı, alışveriş dükkânları, evler sıralanıyor.

Kaynak, istanbulajansı.
Fotoğraf, bisikletforum.

4 yorum:

Lunapark Queen dedi ki...

Kara burun'a hiç gitmedim ama bu yazıyı okuduktan sonra gitmek istedim :)

Bilun Şen dedi ki...

Bir gün hep birlikte gitsek ya :)

Adsız dedi ki...

Posyun başlığını görünce İzmir'de yaşayan biri olarak İzmir'deki Karaburun'a gittiğini sandım. Ama sizin Karaburununuz da çok şirinmiş anlattığın kadarıyla. Haftasonu güzel eğlenmişiz:)))

Bilun Şen dedi ki...

HAYATGÜZELBİRYER,
Ben de bilgi ararken hep İzmir'deki çıktı karşıma. Umarım oraya gitmek de kısmet olur :) Çok sevgiler..